High idle does not drop (2005) - Honda CBR1000 Forum : 1000RR.net
 
Thread Tools
post #1 of 4 Old 05-19-2019, 06:10 AM Thread Starter
RpgCyco
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 2
High idle does not drop (2005)

I'm having an issue with the idle speed on my 05 track bike that I'm hoping someone can help me with.

On a cold start (e.g. after sitting overnight), the idle will start at around 2000 RPM which is normal for a cold start (my 06 does it too) but what isn't normal is that it does not drop down to 1200 after reaching ~35-40C. It actually rises gradually. By the time it hits 55C, the idle is around 2100-2200 and the fan is on!

Once the thermostat opens (the right hand side coolant pipes get hot around 80C) the idle will start to gradually drop. Once the temperature reaches 100C+, it drops to around 1400.

Curiously, if I leave the bike to sit for 20 minutes so the temp drops to around 75C, when I start the bike it idles perfectly and will continue to do so until cold again.

While it's idling too fast, I cannot get the idle to drop with the adjustment screw. I can get it to go even higher though, so the adjustment screw is connected and working.

The first thing I suspected was the vacuum hose from the intake flapper that I removed, but it seems OK. When I try removing the plug it idles even higher, so I believe the plug is OK. All other vacuum tubes at the throttle bodies are connected and appear to be undamaged.

Given that it appears related to coolant temp, I suspect there may be an issue with IAC thermal valve.

Any ideas of what to check/try would be greatly appreciated.

Cheers.
RpgCyco is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 06-09-2019, 10:38 AM
Fireblade61
I'm not dead yet.
 
Fireblade61's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Richmond, VA
Posts: 2,896
mine was a malfunctioning enricher. I cleaned it and made sure the wiring wasn't screwy, and it started behaving again. Check for pinched vacuum lines also.


Leather up, rubber down
08 1000rr, +80,000 miles
Evolve GT #61 Int.
Fireblade61 is offline  
post #3 of 4 Old 06-09-2019, 03:06 PM
Liquid_IQ
Senior Member
 
Liquid_IQ's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Golden, CO
Posts: 692
What the heck is an enricher?
Liquid_IQ is online now  
 
post #4 of 4 Old 06-12-2019, 06:03 PM
Fireblade61
I'm not dead yet.
 
Fireblade61's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Richmond, VA
Posts: 2,896
Quote:
Originally Posted by Liquid_IQ View Post
What the heck is an enricher?
IACV


Leather up, rubber down
08 1000rr, +80,000 miles
Evolve GT #61 Int.
Fireblade61 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda CBR1000 Forum : 1000RR.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough idle after tip over(loping idle?) Runeknight95 1000RR Exhaust & Fuel Delivery 9 07-10-2018 05:06 PM
Bike Does not Start/Fuel Pump Does not run msk Modifications & Upgrades- 12 3 02-05-2016 01:56 PM
High Idle - Bad IACV - Replaced - Good Idle speedslave 1000RR General Discussion 2 10-11-2013 05:31 AM
08 Fireblade does not burn one drop of oil jkim 1000RR Oil & Lubrication 38 07-16-2010 11:07 PM
Clutch not engaging bike will not idle with clutch in Tyler1000 1000RR General Discussion 1 06-15-2009 03:38 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome